Vera Funke


Vera Funke (1965) groeide op in Den Haag. Na de middelbare school behaalde zij haar propedeuse Russisch en rondde de universiteit af met de kopstudie Culturele Studies Publicistiek met als afstudeeronderwerp geschiedenis van de Nederlandse uitgeverij. Bij de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam werkte zij mee aan de inrichting van de tentoonstelling 175 jaar ‘Koninklijke Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels’ en maakte zij een expositie over leven en werk van uitgever J.M. Meulenhoff. In Culemborg stelde zij een tentoonstelling samen over 125 jaar Centraal Boekhuis.

Na haar studie combineerde zij haar passie voor muziek met redactiewerk bij het muziektijdschrift Tutti en later bij het Noordhollands Philharmonisch Orkest als redacteur van het ledenperiodiek. Vervolgens werkte zij als freelance schrijver in opdracht. Dit resulteerde in een aantal boeken over uiteenlopende onderwerpen en onder andere een bijdrage aan het donateursblad van het Prins Bernard Fonds. Zij geeft ook lezingen. Na een periode met andere werkzaamheden is Vera Funke weer terug bij haar oude liefde het schrijven. In juni 2017 verscheen "Dát is nu handel, meisjelief!" Verlovingsbrieven van de Amsterdamse boekhandelaar en uitgever George Lodewijk Funke (1836-1885)".

Zij maakt als geschoolde zangeres deel uit van Vocaal Ensemble Intermezzo Friesland. Vera Funke is getrouwd en heeft een dochter en een zoon.